Tokokoulutuspäivä 23.7.2012

 

Tokotuomari Piritta Pärssinen (esittely) oli kouluttamassa kerhomme koirakoita pilvisenä maanantai-iltana Vimpelissä Vinnin kentällä. Suurin osa koirista oli vasta aloittelemassa tokoharrastusta, joten monen kohdalla keskityttiin liikkeiden perusasioihin mm. seuraavin vinkein:

  • On tärkeää harjoitella liikkeitä myös ilman namin pitämistä valmiina kädessä, sillä kokeissa namit (kuten eivät lelutkaan) eivät saa olla kehässä mukana edes ohjaajan taskussa. Jos koira on tottunut namiin vasemmassa kädessä, pidetäänkin nami välillä oikeassa kädessä, jotta koira oppii namien olevan mukana silloinkin, kun eivät tuoksu suoraan nenän edessä. Koiran työskennellessä reippaasti riippumatta siitä, kummassa kädessä nami on, siirrytään taas askel harjoittelussa eteenpäin ja tehdään pätkiä kokonaan ilman namia kädessä. Tällöin on alkuun syytä palkata koiraa kuitenkin reippaaseen tahtiin, jottei se lannistu luullessaan jäädessä palkatta.
  • Koirat alkavat helposti seuraamisessa ja perusasennossa edistää ja poikittaa ohjaajan eteen, jos palkkanami/-lelu tulee aina oikeasta kädestä. Tämän vuoksi olisi hyvä käyttää ainakin väliin myös vasenta kättä namien antoon.
  • Ääntelevä koira palkkautuu huomiosta -> tehdään juttuja vain koiran ollessa hiljaa + palkataan hiljaa olemisesta.
  • Liikkeestä maahanmenon maassa pysymistä saa vahvistettua samoin kuin paikallamakuutakin, eli ei päätetäkään liikettä heti vaan käydään palkkaamassa koira makuulle ja kävellään itse takaisin kauemmas, käydään palkkaamassa koira makuulle ja kävellään itse takaisin kauemmas jne. aina muutaman kerran perättäin. Sama idea toimii myös seisomisessa.
  • Jos koira on oppinut käsiapuihin esim. perusasentoon tulossa, seuraamisessa tai liikkeestä seisomisessa, pienennetään käsiapua hiljalleen, kunnes koira osaa toimia pelkästä sanallisesta kehoituksesta.
  • Annetaan koirille aikaa reagoida käskyihin, esim. seuraamisessa ei lähdetä liikkeelle samalla käskyä sanottaessa vaan ensin käsky, sitten liikkeellelähtö.
  • Monille koirille sopii paremmin ohjaajan reipas kävelyvauhti, mutta käännöksiin kannattaa askelta rytmittää hieman lyhyemmäksi, jotta koira selviytyy niistä ilman jälkeen jäämistä/ohjaajan törmäämistä.
  • Hyppyä harjoitellessa kannattaa etäisyys hypystä katsoa sellaiseksi, että koiralla on mahdollisuus ottaa tarvittava vauhti, minkä se tarvitsee hyvään hypyn suorittamiseen. Koiran ei tarvitse myöskään seisahtaa toisella puolen aivan hyppyyn kiinni vaan siihen voi hyvin jäädä esim. koiranmitan verran väliä. Hypylle irtoamista helpottaa opetusvaiheessa hypyn yli heitetty lelu tai hypyn toiselle puolelle koiran toivottuun pysähtymiskohtaan jätetty namialusta.
  • Jos koira on epävarma hyppäämään erilaisia, vieraita hyppyesteitä, naamioidaan treeneissä sitä tuttua estettä erikoisen näköiseksi esim. jätesäkein, muovipussein, kankain yms. sellaisten avulla.
  • Koiraa, joka haluaisi käydä moikkailemassa ihmisiä, harjoitetaan kulkemalla vapaasti (ei siis seuraamisliikkeessä) ihmisten ympärillä ja koiraa palkataan tiheästi sen kulkiessa ohjaajan mukana. Väliin koiralle annetaan pieniä tehtäviä esim. paikallaolon, noutamisen, hypyn tmv. muodossa, jotta se kokisi ohjaajan tekemisten seurailun kannattavaksi ja muita ihmisiä mukavammaksi asiaksi.
  • Mikäli koira väliin kiinnostuu enemmän ympäristöstön tapahtumista kuin ohjaajastaan, ei houkutella koiraa (ei varsinkaan nameilla), vaan annetaan reipas käsky, esim. "mennään" ja tosiaan lähdetään menemään, tuli koira mukana tai ei. Yleensä koirat hämmentyvät ohjaajansa lähtiessä ripeästi ihan toiseen suuntaan ja tulevatkin mukaan (jos ei, kannattaa pitää vaikka narussa ensin varmistuksena), jolloin kehutaan ja palkataan. Näin koira saa huomion siitä, että se taas kiinnostuu ohjaajastaan, eikä siitä, että se on kiinnostunut jostain ihan muusta.

 

Kuvissa esiintyvät Auli & labradorinnoutaja Elmo, Jenni & kultainennoutaja Lennu, Helena & suomenlapinkoira Nikke, Kaija & bordercollie Raina sekä Niina & bordercollie Siida. Lopuista osallistujista ei valitettavasti hyviä kuvaotoksia tullut.