Haku eli henkilöetsintä on yksi palveluskoirakoelajeista. Hakukoe rakentuu maasto-, esineruutu- ja tottelevaisuusosuudesta.

Järviseudun Kennelkerhon alla toimii aktiivinen hakuryhmä. Porukkaan mahtuu sekä pk-haun että pelastushaun harrastajat. Tällä hetkellä treenaamme Alajärven ja Vimpelin ympäristössä osallistujen ja luvallisten maastojen mukaan. Harrastusporukalla on oma whatsapp-ryhmä, jossa treenejä sovitaan. Säännölliselle treenaamiselle ainoa edellytys on kennelkerhon jäsenyys. Jokaisella on kuitenkin oikeus käydä ensin tutustumassa koiran kanssa lajiin ennen jäsenyyttä.

Haun osalta pohjavaatimuksia ei ole. Toivottavaa on, että aikuisen koiran koko mahdollistaa epätasaisessa metsässä liikkumisen ja koira on palkattavissa ruualla ja/tai nameilla. Muuta harrastustaustaa tai ohjaajan osaamista ei vaadita. Ryhmässä treenaa hyvin eritasoisia koiria erilaisilla tavotteilla. Tervetulleita on siis kaikki pikkupennuista lähtien, oli sitten tavoitteena kisaaminen tai vaikka koiran aktivoiminen. Ryhmällä ei ole erillistä kouluttajaa, mutta yksin ei ketään jätetä.


Mikäli kiinnostuit tai haluat lisätietoja lajista, lajin yhteyshenkilönä toimii Tiia (tiia.taipale(a)netikka.fi).

Päivitetty 2023