Palveluskoiralajit

 

Hakukoiran tehtävänä on löytää metsään piiloutuneet ihmiset ja tämä onkin useimpien koirien mielestä oikein mukavaa työtä, varsinkin kun palkaksi saa herkullisia nameja tai leikkihetken. Hakuilu on oivaa harjoitetta myös nuoren koiran sosiaalistamiseen, aktivoimiseen ja yhteistyöhön ohjaajan kanssa. Laji sopiikin kaikenikäisille ja -rotuisille, ihmisystävällisille koirille. Harjoitukset kestävät koiramäärästä riippuen yleensä parisen tuntia. Seuraavan viikon treenipaikka ja aika sovitaan edellisessä harjoituksessa.

 

Jälkikoiran tehtävänä on jäljestää ihmisen metsässä tai pellolla kulkemaa reittiä pitkin ja löytää matkanvarrelle pudotetut kepinpalaset tai esineet. Monelle koiralle tämänkaltainen nenätyöskentely on hyvin luontaista toimintaa ja ne pitävät siitä suuresti. Jäljestys on hyvää ja väsyttävää harjoitusta myös pennuille ja nuorille koirille, vaikka koetavoitteita ei olisikaan, ja kevyenä lajina se sopii myös iäkkäämmille yksilöille.

 

 

Kummassakaan lajissa harjoituksiin osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista, harjoituksissa ohjeistetaan tarpeelliset tiedot ja myös ihan vaan kokeilemaan saa tulla, että olisiko tämä oma- ja koiran juttu vai ei. Tervetuloa mukaan!

 

 

HAKU

Henkilöetsintäharjoitukset (pk-haku) jatkuvat taas ensi keväänä. Treeniajoista ja paikoista tiedotetaan treeneihin ilmoittautuneille.

 

Mukaan voi tulla koiransa kanssa vaikka vain yhdeksi kerraksi tutustumaan henkilöetsintään (eli hakuun) ja kokeilla, olisiko tässä teille mukava uusi harrastus vai jääkö kertaluonteiseksi kokeiluksi. Kysymykset lisätiedoista, ajat, paikat yms. sähköpostiin aalu_(at)hotmail.com

 

 

JÄLKI

Tiedustelut yhteisistä treeneistä pekka.yli-juuti(at)japo.fi.

 

 

KUVIA HAKUTREENEISTÄ

 

Vili sai luvan lähteä etsimään piiloutuneita.

[kuva]

 

Ranen vauhdikasta etsintätyöskentelyä.

[kuva]

 

Topi tulossa etsintäalueen keskilinjalle.

[kuva]

 

Lumes on löytänyt piiloutuneen henkilön ja odottaa ruokapalkkaansa.

[kuva]

 

Vilke odottamassa lähtölupaa.

[kuva]